maandag 28 april 2014

Meloui



1 kilo meel
kommetje griesmeel
grote eetlepel zout
Beetje suiker (klein theelepeltje)
Theelepel instant gist (laat dit even oplossen in warm water)
Ongeveer 500 ml lauw water

Apart leggen
Zonnebloemolie/boter
Extra kommetje griesmeel

Meng al je ingrediĆ«nten samen in een bak, voeg hier beetje bij beetje water bij en kneed het deeg. Ik vind het fijn om het deeg vervolgens uit de bak te halen en verder te kneden op het aanrecht, maar je kan het deeg ook in de bak laten, mocht je dit fijner vinden. Kneed het deeg tot het soepel is, ongeveer een kwartiertje. 
Laat het deeg vervolgens rusten voor een halfuur.

Na een halfuur smeer je je deeg in met folie en maak er bolletjes van, de grote kan jezelf bepalen. Leg de bolletjes op een dienblad en dek deze af en laat ze minstens een kwartiertje rusten, langer mag ook. Hoe langer, hoe soepeler het deeg wordt en hoe gemakkelijker het deeg 'loopt'. 

Na het rusten smeer je jouw handen in met olie, pak een bolletje, druk het bolletje plat en maak er een groot rondje van, zo plat mogelijk. Nu pak je er het zonnebloemolie/boter mengsel bij en de griesmeel. Besprenkel het deeg met het mengsel en de griesmeel. Rol het deeg vervolgens op tot een 'staaf', die staaf ga je naar binnen rollen en vervolgens weer platdrukken. Besprenkel de pan waarin je ze gaat afbakken ook met dit mengsel en voor je de meloui gaat omdraaien naar de andere kant, besprenkel je die kant ook met het mengsel.

Je kan de meloui vullen. Ik heb er honing en amandelen op gedaan. Maar ik heb de meloui ook wel eens gevuld met kip en amandelen. 


Geen opmerkingen :

Een reactie posten